Friday, May 8, 2009

Syeikh Abdurrahman, Amal Makrifat

Saya menunaikan solat Jumaat disebuah masjid berdekatan dengan Bulatan Pahang. Inilah kali pertama saya bersolat disitu. agak meriah juga suasana di perkarangan masjid. Ada jualan kitab, kopiah dan makanan dibahagian luar masjid. Saya parking motor saya betul-betul dihadapan gerai jualan seperti yang tertera dalam gambar dibawah.
Cuaca sebenarnya agak panas dan terik. Dalam perjalanan saya untuk ke bahagian atas masjid, saya terjumpa adinda saya, Tuan Haji Khairul Rizal yang kebetulan turut bersolat disitu. Beliau bersama dengan rakannya. Selesai bertanya khabar dalam masa yang singkat, saya naik ke atas.Kubah masjid dari bahagian luar. Agak comel tetapi bila saya masuk ke bahagian dalam, besar juga ruang kubah ini.

Menara masjid kelihatan disisi kiri masjid

Keadaan dalam masjid setelah selesai solat. Setelah selesai menunaikan solat, saya bergerak ke Perpustakaan Negara Malaysia. Tujuan saya ialah untuk mencari kitab tulisan Syeikh Abdurahman, salah seorang ulama yang sangat terkenal di Alam Melayu pada penghujung abad ke 19 dan awal abad ke 20. Nasabnya sampai kepada Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari, ulama yang sangat terkenal di Alam Melayu pada abad ke-18 dengan kitabnya yang paling masyhur, Sabilal Muhtadin. Antara cucu-cicit Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari yang aktif menulis ialah Syeikh Abdurrahman dan Tuan Hussein Kedah. Kitab-kitab tulisan Syeikh Abdurrahman ada saya senaraikan dibawah ini.


Syeikh Abdurrahman al-Banjari, Mufti Inderagiri

Salah satu kitab tulisan Syeikh Abdurrahman yang saya temui di Perpustakaan Negara Malaysia iaitu Risalah Amal Makrifat (seperti dalam gambar diatas). Satu lagi kitab yang saya temui di Perpustakaan Negara ialah Risalah Tazkirah.

Catatan ringkas Syeikh Abdurrahman al-Banjari

Syeikh Abdurrahman Shiddiq bin Muhammad ‘Afif al-Banjari رحمه الله تعالى mempunyai jalur keturunan Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari رحمه الله تعالى. Ayahnya bernama Haji Muhammad ‘Afif bin Haji Anang Mahmud bin Haji Jamaluddin bin Kiyai Dipa Santa Ahmad bin Fardi bin Jamaluddin bin Ahmad al-Banjari. Jalur sebelah ayahnya bertemu dengan Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari menerusi ibu Haji Muhammad Afif bernama Sari binti Khalifah Haji Zainuddin bin Syaikh Muhammad Arsyad al-Banjari, iaitu daripada perkahwinan Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari dengan Tuan Guat. Disebelah ibunya pula, jalur keturunannya bertemu dengan Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari menerusi datuk ibunya yang bernama Shafura binti Mufti Haji Muhammad Arsyad bin Mufti Haji Muhammad As'ad. Ibu Mufti Haji Muhammad As'ad bernama Syarifah binti Syaikh Muhammad Arsyad al-Banjari yang merupakan anak kepada Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari dengan isterinya yang bernama Tuan Bajut. Syeikh Abdurrahman dilahirkan pada tahun 1288H dan wafat pada hari Isnin 4 Sha’ban 1358H bersamaan 18 September 1939M dalam usia 70 tahun. Syeikh Abdurrahman mendapat pendidikan awal dari keluarganya yang yang sangat dihormati di Banjar kerana alim dan waraknya. Beliau sampai di Makkah pada musim haji tahun 1306H, dan tinggal di sana hingga tahun 1312H. Antara sahabatnya sewaktu belajar di Makkah adalah Tuan Husein Kedah al-Banjari (lahir 1280H/1863M), yang juga bersusur-galur dari Syeikh Muhammad Arsyad tetapi bermastautin di Kedah, Haji Abdullah Fahim (lahir 1286H/1869M), Tok Kenali (lahir 1287H/1871M) dan ramai lagi. Antara guru-gurunya sewaktu di Mekah adalah Syaikh Muhammad bin Sulaiman Hasbullah al-Makki, Sayyid Ahmad Zaini Dahlan, Sayyid Bakri Syata’, Syaikh Abdul Qadir bin Abdurrahman al-Fathani dan ramai lagi. Sekembalinya dari Makkah, beliau terus ke Martapura, dan kemudian pindah ke Bangka sebelum melanjutkan pengembaraannya ke seluruh Semenanjung buat menziarahi teman-temannya, di antaranya Tok Kenali. Beliau ditawar untuk menjadi mufti di beberapa negeri yang disingahinya tetapi ditolak dengan baik. Akhirnya Syeikh Haji Abdurrahman Shiddiq membuka perkampungan sendiri yang diberi nama Parit Hidayat di Inderagiri Hilir. Disana, beliau membuka pengajian sistem pondok. Syeikh Haji Abdur Rahman Shiddiq lalu dilantik sebagai Mufti Kerajaan Inderagiri. Dibidang penulisan, karya-karya Mufti Haji Abdur Rahman Shiddiq al-Banjari seperti yang disenarai oleh almarhum Tuan Guru Haji Wan Muhammad Saghir adalah seperti berikut,
1. Asrarus Shalah, diselesaikan pada bulan Rejab 1320H. Kandungannya membicarakan mengenai sembahyang. Cetakan yang pertama Mathba' Haji Muhammad Sa'id bin Haji Arsyad, Kampung Silong, Jalan Arab Street, Kedai Surat No, 82 Singapura, akhir Zulhijjah 1327H. Cetakan selanjutnya oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, 1348H/1929M (cetakan ketiga).
2. Fat-hul `Alim, diselesaikan pada 10 Syaaban 1324H. Kandungannya membicarakan akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah secara lengkap. Dicetak oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, 28 Syaaban 1347H/8 Januari 1929M.
3. Risalatut Tazkirah li Nafsi wa lil Qashirin Mitsli, diselesaikan pada 20 Syaaban 1324H. Kandungannya merupakan tazkirah dan nasihat yang dipetik daripada Majmu' karangan Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari. Cetakan pertama, Tempat Cap Haji Muhammad Amin, Singapura, 1324H.
4. Risalah Amal Ma'rifat, diselesaikan di Sapat, Inderagiri, 8 Rabiulawal 1332H. Kandungannya membicarakan akidah menurut pandangan tasawuf. Cetakan yang kedua, 30 Muharam 1344H oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 50 Minto Road, Singapura.
5. Syair Ibarat dan Khabar Kiamat, diselesaikan 25 Zulhijjah 1332H. Kandungannya menceritakan peristiwa Hari Kiamat ditulis dalam bentuk syair. Dicetak oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 50 Minto Road, Singapura, 9 Syaaban 1344H.
6. Risalah Kecil Pelajaran Kanak-kanak Pada Agama Islam, diselesaikan 1 Safar 1334H. Kandungannya merupakan pelajaran fardhu ain untuk kanak-kanak. Cetakan yang ketiga oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, 1348H/1929 M.
7. Aqaidul Iman, diselesaikan di Sapat, Inderagiri, 16 Rabiulawal 1338H. Kandungannya membicarakan tentang akidah. Cetakan baru oleh Toko Buku Hasanu, Jalan Hasanuddin Banjarmasin atas izin Mahmud Shiddiq, Pagatan, Kota Baru, Pulau Laut, Kalimantan Selatan, 1405M. Diterbitkan daripada salinan tulisan tangan oleh Hasan Bashri Hamdani.
8. Syajaratul Arsyadiyah, diselesaikan 12 Syawal 1350H. Kandungannya membicarakan asal-usul Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari dan keturunan-keturunannya. Cetakan pertama oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura.
9. Risalah Takmilah Qaulil Mukhtashar, diselesaikan 10 Safar 1351H. Kandungannya menceritakan tanda-tanda Hari Kiamat dan mengenai kedatangan Imam Mahdi. Dicetak oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, dicetak kombinasi dengan Syajaratul Arsyadiyah (103 halaman) oleh pengarang yang sama, dan Risalah Qaulil Mukhtashar fi `Alamatil Mahdil Muntazhar (55 halaman) karya Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari.
10. Mau'izhah li Nafsi wa li Amtsali minal Ikhwan, diselesaikan 5 Rejab 1355H. Kandungannya merupakan kumpulan pengajaran akhlak. Cetakan yang pertama oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, 1355H.
11. Beberapa Khuthbah Pakai Makna Karangan Jaddi as-Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari, tanpa dinyatakan tarikh selesai penulisan. Kandungannya merupakan kumpulan khutbah yang pernah diucapkan oleh Syaikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari. Dicetak oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 101 Jalan Sultan, Singapura, tanpa dinyatakan tahun cetakan.
12. Majmu'ul Ayat wal Ahadits fi Fadhailil `Ilmi wal `Ulama' wal Muta'allimin wal Mustami'in, tanpa dinyatakan tarikh selesai penulisan. Kandungannya merupakan kumpulan hadis serta terjemahannya dalam bahasa Melayu. Dicetak oleh Mathba'ah Al-Ahmadiah, 82 Jalan Sultan, Singapura, 1346H/1927M.No comments:

Post a Comment